Sıkça Sorulan Sorular


- İmplant Nedir?

Modern diş hekimliğinde impantlar bir yada daha fazla diş eksikliklerinde kullanılmaktadır. İmplantlar eksik diş kökünün görevini görürler. Bu sayede yapılacak porselenle gerçek dişin tüm fonksiyonları en iyi şekilde yerine getirilmiş oluyor. Ayrıca porselen köprü yaparak eksik dişlerin tamamlanması işleminde olduğu gibi boşluğun iki yanındaki sağlam dişler aşındırılmamış ve dokunulmamış oluyor ve dişlerin bütünlüğü korunmuş oluyor. İmplant yapılan bölgede diş fonksiyonları devam edeceği için o bölgedeki kemik erimesi durdurulmuş oluyor.


- İmplant Uygulamaları İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Her yaşta implant uygulanabilir. Ancak çene kemiğinin yeterli olup olmadığına yapılacak muayeneden sonra karar verilir. Çene kemiği miktarı, kemiğin kalitesi, ağızdaki mevcut dişler bu kararda etkilidir.


- Yaptırdığım İmplantları Ne Zaman Tam Anlamıyla Kullanabilirim?

Geniş kapsamlı bir muayeneden sonra hekiminiz size uygun implantın hangi tipte olacağına karar verir. Bazı durumlarda porselen diş ile implant aynı gün uygulanabilir. Diş o gün kullanılmaya başlanabilir. Bazı durumlarda ise iki ila altı ay arasında osseointegrasyon (kemiğin implantla kaynaması) beklenir. Osseointegrasyon tamamlandıktan sonra porselen diş implantın üzerine takılabilir.


- İmplantların Yan Etkileri Var Mı Ve İmplantların Ömrü Ne Kadardır?

Kurallarına uygun olarak yapılan implantların herhangi bir yan etkisi yoktur. İmplant materyali alerjik olmayan ve doku uyumlu bir materyaldir. Çene kemiğinin yapısına ve tedavi sonrası bakıma bağlı olarak en az 15 ila 25 yıl arasında veya ömür boyu sürebilen bir kullanım süresi vardır.


- Şeker Hastalığı Veya Kalp Var, Yine De İmplant Yapılabilir Mi?

Eğer hastalığınız kontrol altında ve doktor kontrolündeyse hiç bir hastalık implant için bir engel değildir.


- Laminalar Çok İnce Porselenlerden Oluşuyor, Peki Yeterince Sağlam Mı?

Laminalar (Veneer) çok ince porselenlerden oluşmasına rağmen dişe özel bir yapıştırma sistemiyle yapıştırılırlar ve yapıştıktan sonra en az kendi dişiniz kadar sağlam olurlar. Laminaların yapıştıktan sonra dişten çıkması yada kırılması normal şartlar altında mümkün değildir. Laminayı yapıştırdıktan sonra dişte bir sorun meydana gelirse lamina da diş gibi aşındırılarak temizlenip gerekirse o bölgeye dolgu yada tekrar bir lamina yapılabilir.


- Dişler Neden Çürür?

Süt dişleri, yapılarındaki farklılıklar nedeniyle daimi dişlere oranla çürümeye daha yatkındır. Şekerli, asitli yiyecek ve içeceklerin diş yüzeylerinde uzun süre kalması, çocukların ağız hijyenine yetişkinler kadar dikkat edememesi, sağlıksız beslenme gibi faktörlerin etkisiyle süt dişlerinde çürükler meydana gelir.


- Çürükler Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çocukta ağrı şikayeti oluşturmasının dışında süt dişlerinde çürüklerin tedavi edilmemesi sonucu çürük ilerleyerek alttan gelecek olan sürekli dişe zarar verebilir. Ayrıca çürük ilerleyerek diş kaybedilebilir. Bu durumda sürekli dişin yerini korumak amacıyla “yer tutucu” denen apareyler yapılmadığı takdirde diş dizilerinde çapraşıklık meydana gelebilir. Bu durumda ise ortodontik tedavi ihtiyacı doğabilir. Süt dişlerindeki çürükler temizlenerek uygun tedaviler yapılır ve düşme zamanlarına kadar sağlıklı bir şekilde ağızda kalmaları sağlanır.


- Diş Çürüklerinden Korunmak İçin Ne Yapmalıyız?

  • Çocuklar, sabah kahvaltıdan sonra akşam yatmadan önce dişlerini anne babalarının gözetiminde fırçalamalıdır.
  • Şekerli gıdalar, asitli içecekler dişlerin en büyük düşmanıdır. Bu tip gıdalar olabildiğince az tüketilmeli, sonrasında dişler fırçalanamayacaksa en azından su içirilmelidir.
  • Bebeklerde gece uyumadan önce biberonla şekerli, ballı sütlerin verilmesi “biberon çürüğü” denen diş çürüklerini meydana getirebilir. Biberon kullanımı olabildiğince azaltılmalı, uyumadan önce diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı, dişleri henüz sürmemiş bebeklerde ağız ortamı temiz bir tülbentle temizlenmeli, yine en azından bebeğe son olarak su içirilmelidir.
  • Çürük oluşma riskinin yüksek olduğu düşünülen çocuklarda flor uygulamaları yapılarak dişlerin yapısı güçlendirilir, fissür örtücüler uygulanarak dişte çürük oluşumu engellenebilir.
  • 1 yaşından itibaren çocuklar diş hekimi ile tanıştırılmalı, 6 ayda bir kontrol muayenesi yapılmalıdır.
  • Beslenme alışkanlıkları düzenlenmeli, öğün aralarında abur cubur yenmesinden olabildiğince kaçınılmalıdır.

- Çocuğumun Dişleri Kaç Aylıkken / Kaç Yaşında Sürecek?

SÜT DİŞLERİ Orta ve Yan kesiciler : 6-12 AY

1.Süt azıları : 12-18 AY

2.Süt azıları : 18-24 AY

Köpek dişleri : 24-30 AY

SÜREKLİ DİŞLER 1.büyük azı dişleri : 6 yaş Orta kesiciler : 6-7 yaş Yan kesiciler : 7-8 yaş Üst köpek dişleri : 12-13 yaş / Alt köpek dişleri : 9-10 yaş 1.küçük azı dişleri : 9-10 yaş 2.küçük azı dişleri : 11-12 yaş 2.büyük azı dişleri : 12-13 yaş 3.büyük azı dişleri : 18-24 yaş


- Dişlerin Sürmesi Sırasında Çocukta Hangi Değişiklikler Gözlenebilir?

Dişler sürerken çocuklarda ağrı, ateş, ishal, tükürükte artış, dişleri kaşıma ve sürekli bir şeyler ısırma hissi, iştahsızlık görülebilir.


- Çocuğum Düştü, Dişi Kırıldı Ne Yapmalıyım?

Düşme, çarpma, trafik kazaları, spor yaralanmaları gibi çeşitli travmalar sonucunda dişlerde veya yumuşak dokularda birtakım zararlar meydana gelebilir. Dişlerde sallanmalar, kırılmalar, dişin kemik içerisine gömülmesi veya tamamen yerinden çıkması; yumuşak doku yaralanmaları söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda dişin kırılan parçası veya tamamı çıktıysa diş bulunup köküne dokunmamaya çalışarak süt, tükürük veya serum içerisinde saklanmalı; en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır.


- Süt dişleri zaten dökülmüyo mu? Tedavi edilmesine gerek var mı?

Süt dişleri çıktıktan sonra düşme zamanlarına zaman ağızda belli başlı görevleri yerine getirirler. Süt dişlerinde bir çürük varlığında öncelikle ağrı çocuğu rahatsız edecektir. Dişlerdeki çürükler tedavi edilmediğinde hem ağrı hem de dişlerdeki madde kayıpları nedeniyle çocuk etkin bir çiğneme yapamayacak, beslenme bozuklukları oluşabilecektir. Öte yandan estetik açıdan dişlerin kötü görünümü çocuğun özellikle sosyal ortamlarda sıkıntı yaşamasına, psikolojik olarak etkilenmesine yol açacaktır. Bir diğer önemli sonuç da süt dişlerindeki çürüklerin ilerlemesiyle oluşacak enfeksiyonun altındaki sürekli diş germine zarar vermesidir. Çürükler tedavi edilmediğinde ilerleyerek dişin çekimine gerek duyulduğunda o dişin yerine gelecek sürekli dişin boşluğunu koruyabilmek adına yer tutucu denen apareylerin yapılması gerekecektir. Bunun yerine o süt dişinin tedavi edilmesi hem daha sağlıklı hem de daha kolay bir işlemdir.


- Çocuğumun dişlerini fırçalamaya ne zaman başlamalıyım?

İlk süt dişinin sürmesiyle beraber ağız ortamının temizlenmesi sağlanmalıdır. Anne babalar ıslak bir gazlı bez ya da tülbent yardımıyla dişleri temizlemelidir. Arka gruptaki azı dişlerinin sürmesinden sonra (2.5-3 yaş) çocuk, diş fırçalamaya başlamalıdır. Bu yaşlardaki çocuklar etkin bir fırçalama yapamazlar. Esas amaç çocuğa diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasıdır. Yeterli temizliği sağlayabilmek adına anne babaların kontrolü şarttır. Çocuğu fırçalama işlemine alıştırmak adına onunla beraber diş fırçalamak iyi bir yöntemdir. Sabah kahvaltıdan sonra akşam yatmadan önce ikişer dakikalık fırçalama yeterli olacaktır.


- Çocuğum için hangi diş macununu, diş fırçasını kullanmalıyım?

Çocuklar için özel olarak üretilmiş ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak kıllara sahip bir fırça kullanılması uygundur. Çocukların diş fırçalama sırasında tadını çok sevdikleri diş macunlarını yutması olasıdır. Buna önlem olarak 3 yaşından küçük çocuklarda diş macunu kullanılmaması tavsiye edilir. 3 yaşından büyük çocuklarda da yine çocuklar için özel olarak üretilmiş flor oranları düşük diş macunlarından bezelye tanesi kadar kullanılması yeterli olacaktır.


- Biberon çürüğü nedir, nasıl engellenebilir?

Biberonla beslenen ve biberon ağızdayken uyuma alışkanlığı olan çocuklarda inek sütü veya anne sütünün doğal olarak içerdiği şeker veya sütün içerisine katılan bal pekmez gibi şekerli maddelerin gece boyunca diş yüzeylerinde bulunması sonucunda özellikle ön grup dişlerde meydana gelen çürüklerdir. Bu durumu engellemek için çocuğun biberonla uyuması engellenmeli, beslenmeden sonra dişler fırçalanmalı veya ıslak bir tülbentle silinmeli, bunlar yapılamıyorsa en azından çocuğa son olarak su içirilmelidir.


Anlaşmalı Kurumlarımız

Denizli Merkez

  • Adres: Altıntop, 1601. Sk. no:8, 20010 Merkezefendi/Denizli
  • Telefon: +90 258 261 10 30
  • Telefon: +90 555 964 86 36
  • Mail: denizli@incesmile.com

Acıpayam Şubesi

  • Adres: Aşağı Mah. 191 Sok No:3/A, 20800 Acıpayam / Denizli
  • Telefon: +90 258 518 50 80
  • Telefon: +90 530 237 67 62
  • Mail: acipayam@incesmile.com

İstanbul Şubesi

  • Adres: Şehremini Mh. Ahmet Vefik Paşa Cd. No:29A Fatih / Istanbul
  • Telefon: +90 530 255 15 14
  • Mail: istanbul@incesmile.com

DEN: 0555 964 86 36 ACP: 0530 237 67 62 İST: 0530 255 15 14